placki-z-kukurydzy

Spróbuj pysznych i prostych w przygotowaniu placuszków kukurydzianych.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy (100 g ziaren) można użyć konserwowej 
  • 30 g masło ekstra
  • 2 jajka
  • 60 g cebuli
  • 50 g tartego sera mozzarella 
  • 5 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g mleka
  • 60-80 g mąki
  • Natka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, soli
  • Płatki chilli

Sos:

  • 50 g majonezu
  • Sok z cytryny (do smaku)
  • Sos sriracha (do smaku)

 

Przygotowanie:

Kolbę kukurydzy grilluj na maśle, aż ziarna zmiękną. Przygotowaną kukurydzę pozostaw do wystudzenia, a następnie zetnij z niej ziarna. Do miski przełóż kukurydzę, pokrojoną drobno cebulę i natkę pietruszki. Dodaj przyprawy, mleko i sok z cytryny. Następnie dodaj ser oraz jajka. Masę wstępnie wymieszaj, a następnie dodawaj mąkę, aż uzyskasz gęste ciasto. Placki smaż na rozgrzanym maśle, na małej mocy palnika, pod przykryciem, po kilka minut z każdej strony. Składniki na sos wymieszaj ze sobą, dostosowując je do swojego smaku lub z innym ulubionym sosem. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book