Spróbuj pysznych i prostych w przygotowaniu placuszków kukurydzianych.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1 kolba kukurydzy (100 g ziaren) można użyć konserwowej
- 30 g masło ekstra
- 2 jajka
- 60 g cebuli
- 50 g tartego sera mozzarella
- 5 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g mleka
- 60-80 g mąki
- Natka pietruszki
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, soli
- Płatki chilli
Sos:
- 50 g majonezu
- Sok z cytryny (do smaku)
- Sos sriracha (do smaku)
Przygotowanie:
Kolbę kukurydzy grilluj na maśle, aż ziarna zmiękną. Przygotowaną kukurydzę pozostaw do wystudzenia, a następnie zetnij z niej ziarna. Do miski przełóż kukurydzę, pokrojoną drobno cebulę i natkę pietruszki. Dodaj przyprawy, mleko i sok z cytryny. Następnie dodaj ser oraz jajka. Masę wstępnie wymieszaj, a następnie dodawaj mąkę, aż uzyskasz gęste ciasto. Placki smaż na rozgrzanym maśle, na małej mocy palnika, pod przykryciem, po kilka minut z każdej strony. Składniki na sos wymieszaj ze sobą, dostosowując je do swojego smaku lub z innym ulubionym sosem. Smacznego!