Placki z kukurydzy

Spróbuj pysznych i prostych w przygotowaniu placuszków kukurydzianych.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy (100 g ziaren) można użyć konserwowej 
  • 30 g masło ekstra
  • 2 jajka
  • 60 g cebuli
  • 50 g tartego sera mozzarella 
  • 5 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g mleka
  • 60-80 g mąki
  • Natka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, soli
  • Płatki chilli

Sos:

  • 50 g majonezu
  • Sok z cytryny (do smaku)
  • Sos sriracha (do smaku)

 

Przygotowanie:

Kolbę kukurydzy grilluj na maśle, aż ziarna zmiękną. Przygotowaną kukurydzę pozostaw do wystudzenia, a następnie zetnij z niej ziarna. Do miski przełóż kukurydzę, pokrojoną drobno cebulę i natkę pietruszki. Dodaj przyprawy, mleko i sok z cytryny. Następnie dodaj ser oraz jajka. Masę wstępnie wymieszaj, a następnie dodawaj mąkę, aż uzyskasz gęste ciasto. Placki smaż na rozgrzanym maśle, na małej mocy palnika, pod przykryciem, po kilka minut z każdej strony. Składniki na sos wymieszaj ze sobą, dostosowując je do swojego smaku lub z innym ulubionym sosem. Smacznego!

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media