Banoffie

Najlepsze, delikatne banoffiee to ciasto, które pokocha każdy!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 400 g kajmaku
  • 3 banany
  • Sok z cytryny
  • 500 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 kostki czekolady

 

Przygotowanie:

Pokruszone herbatniki połącz z rozpuszczonym masłem i wypełnij nimi formę (25 cm), tworząc spód. Tak przygotowany spód schłódź w lodówce. Banany przekrój na pół i skrop sokiem z cytryny. Schłodzony spód posmaruj kajmakiem i wyłóż połówkami bananów. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną masę. Żelatynę zalej wodą do przykrycia i zostaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w mikrofalówce. Dodaj do niej 2 łyżki śmietanki i dokładnie wymieszaj. Żelatynę przelej do śmietanki i mieszaj do połączenia. Tak przygotowaną śmietankę przełóż na banany. Ozdób tartą czekoladą i schłódź w lodówce. Smacznego!

Polecam użyć kajmaku o smaku słonego karmelu- fajnie podbija to smak ciasta.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book