Najlepsze, delikatne banoffiee to ciasto, które pokocha każdy!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 400 g kajmaku
- 3 banany
- Sok z cytryny
- 500 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 kostki czekolady
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki połącz z rozpuszczonym masłem i wypełnij nimi formę (25 cm), tworząc spód. Tak przygotowany spód schłódź w lodówce. Banany przekrój na pół i skrop sokiem z cytryny. Schłodzony spód posmaruj kajmakiem i wyłóż połówkami bananów. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną masę. Żelatynę zalej wodą do przykrycia i zostaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w mikrofalówce. Dodaj do niej 2 łyżki śmietanki i dokładnie wymieszaj. Żelatynę przelej do śmietanki i mieszaj do połączenia. Tak przygotowaną śmietankę przełóż na banany. Ozdób tartą czekoladą i schłódź w lodówce. Smacznego!
Polecam użyć kajmaku o smaku słonego karmelu- fajnie podbija to smak ciasta.
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy