Banoffiee

Najlepsze, delikatne banoffiee to ciasto, które pokocha każdy!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 400 g kajmaku
  • 3 banany
  • Sok z cytryny
  • 500 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 kostki czekolady

 

Przygotowanie:

Pokruszone herbatniki połącz z rozpuszczonym masłem i wypełnij nimi formę (25 cm), tworząc spód. Tak przygotowany spód schłódź w lodówce. Banany przekrój na pół i skrop sokiem z cytryny. Schłodzony spód posmaruj kajmakiem i wyłóż połówkami bananów. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną masę. Żelatynę zalej wodą do przykrycia i zostaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w mikrofalówce. Dodaj do niej 2 łyżki śmietanki i dokładnie wymieszaj. Żelatynę przelej do śmietanki i mieszaj do połączenia. Tak przygotowaną śmietankę przełóż na banany. Ozdób tartą czekoladą i schłódź w lodówce. Smacznego!

Polecam użyć kajmaku o smaku słonego karmelu- fajnie podbija to smak ciasta.

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media