Pyszne owocowe tiramisu. Idealna alternatywa dla tradycyjnego tiramisu, które zasmakuje każdemu.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Mus:
- 200 g truskawek
- 100 g wody
- 10 g cukru
Krem:
- 4 żółtka
- 30 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego/pasty waniliowej (opcjonalnie)
- 500 g mascarpone
Dodatki:
- 200 g biszkoptów
- 200 g truskawek (do przełożenia)
- Mięta
Przygotowanie:
Składniki na mus przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przygotuj krem. Żółtka przełóż do miski, dodaj do niej wanilię oraz cukier. Miskę z żółtkami, ustaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj je, podgrzewając, aż masa będzie jasna i puszysta. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mascarpone, za każdym razem dokładnie miksując, aż krem zgęstnieje. Biszkopty dokładnie namocz w musie truskawkowym, ważne, aby biszkopty dobrze wchłonęły płyn. W naczyniu układaj kolejno biszkopty, porcję kremu i pokrojone drobno truskawki. Postępuj tak, do wykończenia składników.
Deser schłodź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi owocami. Smacznego!