Tiramisu truskawkowe

Pyszne owocowe tiramisu. Idealna alternatywa dla tradycyjnego tiramisu, które zasmakuje każdemu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Mus:

  • 200 g truskawek
  • 100 g wody
  • 10 g cukru

Krem:

  • 4 żółtka
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego/pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • 500 g mascarpone

Dodatki:

  • 200 g biszkoptów
  • 200 g truskawek (do przełożenia)
  • Mięta

 

Przygotowanie:

Składniki na mus przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przygotuj krem. Żółtka przełóż do miski, dodaj do niej wanilię oraz cukier. Miskę z żółtkami, ustaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj je, podgrzewając, aż masa będzie jasna i puszysta. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mascarpone, za każdym razem dokładnie miksując, aż krem zgęstnieje. Biszkopty dokładnie namocz w musie truskawkowym, ważne, aby biszkopty dobrze wchłonęły płyn. W naczyniu układaj kolejno biszkopty, porcję kremu i pokrojone drobno truskawki. Postępuj tak, do wykończenia składników.

Deser schłodź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi owocami. Smacznego!

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media