tiramisu-truskawkowe

Pyszne owocowe tiramisu. Idealna alternatywa dla tradycyjnego tiramisu, które zasmakuje każdemu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Mus:

  • 200 g truskawek
  • 100 g wody
  • 10 g cukru

Krem:

  • 4 żółtka
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego/pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • 500 g mascarpone

Dodatki:

  • 200 g biszkoptów
  • 200 g truskawek (do przełożenia)
  • Mięta

 

Przygotowanie:

Składniki na mus przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przygotuj krem. Żółtka przełóż do miski, dodaj do niej wanilię oraz cukier. Miskę z żółtkami, ustaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj je, podgrzewając, aż masa będzie jasna i puszysta. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mascarpone, za każdym razem dokładnie miksując, aż krem zgęstnieje. Biszkopty dokładnie namocz w musie truskawkowym, ważne, aby biszkopty dobrze wchłonęły płyn. W naczyniu układaj kolejno biszkopty, porcję kremu i pokrojone drobno truskawki. Postępuj tak, do wykończenia składników.

Deser schłodź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi owocami. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book