Domowe masło

Prosta i pyszny przepis na domowe masło.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie 🙂

Domowe masło

Składniki

  • 300 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij za pomocą miksera do momentu, aż masło oddzieli się od maślanki. 

  • Do śmietanki możesz dodać ulubione dodatki i dzięki temu uzyskasz masło smakowe (np. sól). 

  • Następnie masło odcedź na sitku, a powstałą maślankę możesz wypić, wykorzystać do koktajli lub placuszków. 

  • Masło umieść w zimnej wodzie z kostkami lodu i ugniataj, aby wypłukać pozostałą maślankę. 

  • Gotowe masło uformuj i przechowuj w lodówce. Smacznego!

    Oceń wpis

    Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

    Brak głosów! Bądź pierwszy

    Bądź na bieżąco:

    Udostępnij ten przepis:

    Polecane wpisy:

    • All Posts
    • bez kategorii
    • Boże Narodzenie
    • Na słodko
    • Na słono
    • Sylwester
    • Wielkanoc

    Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

    Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
    Zaczynajmy!

    Najpopularniejsze posty

    • All Posts
    • bez kategorii
    • Boże Narodzenie
    • Na słodko
    • Na słono
    • Sylwester
    • Wielkanoc

    Kategorie

    Moje książki

    Pomocnik kuchenny

    Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

    Pojemność miar:

    • 1 szklanka – 250 ml/250 g
    • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
    • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
    • 1 kostka masła – 200 g
    • 1 jajko – 50 g
    • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
    • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
    • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
    • 16 łyżek – 1 szklanka
    • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

    Tagi

    Edit Template

    Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

    © 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media