Stopień trudności: średni
Miękkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe, które rozpływa się w ustach. Ciasta drożdżowe są moimi ulubionymi wypiekami, nic nie równa się z tym pysznym i cudownym ciastem.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 14 g drożdży suszonych
- 40 g cukru
- Szczypta soli
- 320 g mleka
- 50 g masła
Kruszonka:
- 40 g masła
- 70 g mąki
- 30 g cukru
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, cukier, szczyptę soli, mleko i wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, zagniatając razem składniki na kruszonkę- tak przygotowaną kruszonkę pozostawiam w lodówce. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, każdą formuję w bułeczki i układam w tortownicy. Zostawiam pod przykryciem na 10 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Tak przygotowaną drożdżówkę posypuję kruszonką. Piekę przez 30-35 min, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy



