Placek drożdżowy z kruszonką

Stopień trudności: średni

Miękkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe, które rozpływa się w ustach.  Ciasta drożdżowe są moimi ulubionymi wypiekami, nic nie równa się z tym pysznym i cudownym ciastem.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 14 g drożdży suszonych
  • 40 g cukru
  • Szczypta soli
  • 320 g mleka
  • 50 g masła

Kruszonka:

  • 40 g masła
  • 70 g mąki
  • 30 g cukru

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, cukier, szczyptę soli, mleko i wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, zagniatając razem składniki na kruszonkę- tak przygotowaną kruszonkę pozostawiam w lodówce. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, każdą formuję w bułeczki i układam w tortownicy. Zostawiam pod przykryciem na 10 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Tak przygotowaną drożdżówkę posypuję kruszonką. Piekę przez 30-35 min, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media