Stopień trudności: łatwy
Tradycyjne polskie kluski śląskie to idealny dodatek do obiadu. Możesz je podać z ulubionymi mięsami i sosami. Kilka takich przepisów znajdziesz już na blogu. Poniżej zostawiam Ci linki do pysznych dodatków, które możesz podać z kluskami śląskimi.
Pierś kurczaka w kremowym sosie
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków. Przekładam je do miski i uklepuję. Ziemniaki dzielę na 4 części. Jedną z części wyjmuję i wypełniam skrobią ziemniaczaną. Dodaję jej taką ilość, aby wypełnić miejsce po ziemniakach. Dodaję jajko i odłożone ziemniaki, w razie konieczności doprawiam do smaku solą.
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie i jednolite ciasto. Za pomocą łyżeczki biorę porcję ciasta i formuję w dłoniach małą kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem robię małe wgłębienie w każdej kulce.
W garnku gotuję dużą ilość osolonej wody. W połowie szklanki z zimną wodą rozrabiam łyżkę skrobi ziemniaczanej. Taką mieszankę przelewam do garnka i ponownie zagotowuję. Kluski gotowane w taki sposób, według mnie wychodzą lepsze. Do wrzącej wody dodaję kluski, po chwili mieszam je, aby odkleić je od dna. Zmniejszam grzane i gotuję ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyławiam je łyżką cedzakową.
Podaję w ulubiony sposób.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 6 min
Całkowity czas: 36 min
Ilość porcji: 30 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy