Kluski śląskie

Stopień trudności: łatwy

Tradycyjne polskie kluski śląskie to idealny dodatek do obiadu. Możesz je podać z ulubionymi mięsami i sosami. Kilka takich przepisów znajdziesz już na blogu. Poniżej zostawiam Ci linki do pysznych dodatków, które możesz podać z kluskami śląskimi.

 

Schab ze śliwką

Schab w sosie pieczarkowym

Rolada z mięsa mielonego

Sos pieczarkowy

Sos pieczeniowy jasny

Sos grzybowy

Kremowy sos pieczarkowy

Pierś kurczaka w kremowym sosie

 

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g skrobi ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków. Przekładam je do miski i uklepuję. Ziemniaki dzielę na 4 części. Jedną z części wyjmuję i wypełniam skrobią ziemniaczaną. Dodaję jej taką ilość, aby wypełnić miejsce po ziemniakach. Dodaję jajko i odłożone ziemniaki, w razie konieczności doprawiam do smaku solą.
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie i jednolite ciasto. Za pomocą łyżeczki biorę porcję ciasta i formuję w dłoniach małą kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem robię małe wgłębienie w każdej kulce.

W garnku gotuję dużą ilość osolonej wody. W połowie szklanki z zimną wodą rozrabiam łyżkę skrobi ziemniaczanej. Taką mieszankę przelewam do garnka i ponownie zagotowuję. Kluski gotowane w taki sposób, według mnie wychodzą lepsze. Do wrzącej wody dodaję kluski, po chwili mieszam je, aby odkleić je od dna. Zmniejszam grzane i gotuję ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyławiam je łyżką cedzakową.

Podaję w ulubiony sposób.

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 6 min
Całkowity czas: 36 min
Ilość porcji: 30 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book